Miért jön létre a térdfájdalom és mit tehetünk a megelőzésért?

Miért jön létre a térdfájdalom és mit tehetünk a megelőzésért?

Térdünk egyik legfontosabb ízületünk, ami a napi aktivitás (sétálás, lépcsőzés, guggolás, emelés, sportolás) során jelentős terhelésnek van kitéve. Térdfájdalom életünk során biztosan többször jelentkezik, de nem mindegy, hogy mi okozza az ízületi fájdalmat. Miután sokféle mozgás közben használjuk térdünket, így gyakran érik sérülések, amik fájdalommal járnak, de a térdfájdalom kialakulásának sokszor nincsenek nyilvánvaló, sérüléshez kapcsolódó okai.

A térdfájdalom leggyakoribb oka a porckopás, ami fokozatosan alakul ki, így a középkorúakat és idősebbeket érinti elsősorban. Jellemző az ízület merevsége és az enyhe duzzanat. A túlsúlyos emberek térdízülete nagyobb terhelésnek van kitéve, így a fogyással csökkenthetjük a porckopás mértékét. A futótérd gyakrabban érinti a fiatalokat, az ízület túlterheléséből adódó, a térd küldő felületén érezhető fájdalomként jelentkezik. A pihentetés és a gyógytorna nyújt segítséget, illetve a fokozatos terhelés és a megfelelő bemelegítés sportolás előtt. A térdfájdalom kialakulását olyan anatómiai deformitások is okozhatják, mint az X- vagy O-láb illetve a lúdtalp. Az álló vagy fizikai munkát végző emberek esetében nagyobb az esélye, hogy ezen elváltozások térd- vagy derékfájdalom kialakulásához vezetnek.

Ritkább esetben súlyosabb okai is lehetnek a térdfájdalomnak, így mindenképpen érdemes alaposan kivizsgáltatnunk tüneteinket szakorvossal. Meleg tapintású duzzanatot, erős fájdalmat és lázat okozhat a szeptikus ízületi gyulladás, ami kezelés nélkül akár néhány nap alatt is életet veszélyeztető állapot kialakulását eredményezheti.

A sérülések megelőzésében is fontos a megfelelő életmód, hiszen az egészséges szervezet nehezebben sérül és gyorsabban, jobban regenerálódik, gyógyul. Jó technikával végzett, különböző izomcsoportokat egyenletesen fejlesztő testmozgás és a változatos, egészséges táplálkozás segít megelőzni a térdproblémákat is. Az életkorral kialakuló, kopásos rendellenességek megjelenése a jó egészség megtartásával kitolható, komolyabb beavatkozások, műtétek szükségessége pedig megelőzhető.

Rengeteg sikertörténet köthető a társkereső irodák munkájához Előző cikk Rengeteg sikertörténet köthető a társkereső irodák munkájához
Miért autószerviz a jó választás olajcsere elvégzésére Következő cikk Miért autószerviz a jó választás olajcsere elvégzésére