Derékfájás otthoni csillapítása

Derékfájás otthoni csillapítása

A derékfájás a népesség többségénél jelentkező egészségügyi probléma, kialakulásának számos oka lehet. A kiváltó ok feltárásával nem szabad sokáig várni, mivel a tünetek rosszabbodhatnak és a későbbi kezelés hatékonysága is csökkenhet. A fájdalom súlyosabb betegség tünete is lehet. Derékfájás jelentkezésekor mindenképpen forduljunk szakorvoshoz. Amíg nem kezdődik meg a kiváltó ok orvoslása, otthon a fájdalomcsillapításra helyezhetjük a hangsúlyt.

A derékfájás kiváltó oka lehet valamilyen fertőzés, de igen gyakran a gerinc rendellenességei okozzák azt. A későbbi diagnosztikát is segít, ha már otthon megfigyeljük a fájdalom jellegzetességeit. A gyulladásos jelegű fájdalom jellemzően éjjel és hajnalban jelentkezik erősebben, napközben, mozgásra javul. A fájdalom merev jellegű, nyugalomban rosszabbodik és reggel akár egy órán keresztül is megmarad. A mechanikus fájdalom ennek ellenkezője: napközben, mozgás hatására jelentkezik és éjszaka pihentetés hatására enyhül.

Otthon a gyulladáscsökkentés és a fájdalomcsillapítás helyi (tapaszok, krémek) vagy általános (tabletták) módjai tudják mérsékelni a tüneteket. A derékfájás okának megtalálásáig az otthoni edzés nem ajánlott, az egészség megőrzése érdekében végzett sporttevékenységek közül az úszás javasolt, ami nem terheli sem az ízületeket, sem a gerincet. Gyógytornásszal való egyeztetés után, meghatározott gyakorlatok és a nyújtás segíthetnek a fájdalom csillapításában. Mindezek viszont nem jelentik azt, hogy a derékfájás ellen a pihentető fekvés jelenti a megoldást: az esetek többségében a helyzetváltoztatás, kisebb mozgások javítanak a fájdalmon. A rövidebb ideig tartó (10-15 perc) hideg vagy meleg borogatás is méréskelheti a fájdalmat: a hideg a gyulladást csökkentheti, míg a meleg a lazítást segíti. Érdemes megvizsgálni fekhelyünk minőségét, a rossz pozícióban való alvás akár derékfájásunk kiváltó oka is lehet.

Ha nem sikerül diagnosztizálni a derékfájás okát – sajnos gyakori – a gyógytorna és az úszás mellett akár a jóga vagy a gerincmasszázs is nyújthat segítséget. Miközben nehéz ismeretlen eredetű fájdalom ellen harcolni, önmagában már az is eredménynek számít, ha néhány komolyabb eshetőséget kizárunk a lehetséges magyarázatok közül.

Népautó népbetegségei - néhány szó a Volkswagen kormánymű hibáiról Előző cikk Népautó népbetegségei – néhány szó a Volkswagen kormánymű hibáiról
Rengeteg sikertörténet köthető a társkereső irodák munkájához Következő cikk Rengeteg sikertörténet köthető a társkereső irodák munkájához