Az adventi készülődés izgalma és az adventi koszorú története

Az adventi készülődés izgalma és az adventi koszorú története

Lassan beköszönt az adventi időszak és ilyenkor mindenhol megjelenik az ünnepi várakozás izgalma. Az adventi koszorúk készítése csodálatos hagyomány, melynek során nem csupán otthonunkat díszíthetjük fel, de lelkünket is felkészítjük a karácsonyra.

Az adventi koszorú története

Az adventi koszorú a 19. századra vezethető vissza, és a feljegyzések szerint Johann H. Wichern németalföldi lutheránus lelkész készítette el először: huszonnyolc darab gyertyát helyezett el egy örökzöld ágakkal díszített kocsikeréken, amelyek közül négy nagyobb vörös színű volt, a többi pedig fehér. Az elkészített díszt a helyi templomban helyezte el, és karácsonyig minden nap meggyújtott egy újabb és újabb gyertyát, a vasárnapokra hagyva a vörös színűeket.

Maga a szokás a 20. században terjedt el jelentősen Európában, de a gyertyákból időközben csak a négy nagyobb maradt rajta hivatalosan a koszorún, ezáltal az advent ünneplése is a karácsonyt megelőző négy vasárnapra redukálódott. Maga a négy gyertya a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömöt hivatott szimbolizálni.

Az adventi koszorú jelentése tehát mély és jelentős, és idővel számos kultúrában és vallási közösségben vált népszerű hagyománnyá, a nem vallásos családok körében is.

A koszorú manapság változatos módon készülhet, és számos kreatív lehetőséget rejt magában virágkötészeti szempontból. Így rengeteg lehetőség kínálkozik arra, hogy Ön is saját egyedi stílusában készítse, vagy készíttesse el adventi koszorúját, így várva a karácsony ünnepét.

Az adventi koszorú hagyománya mindannyiunkat emlékeztet a várakozás fontosságára, és arra, hogy ez az időszak nem csak ajándékvásárlásról szól, hanem lelki felkészülésről, és a szeretteinkkel való minőségi időeltöltésről. Így bármilyen típusú adventi koszorú ékesítse is az otthonunkat, az értékét mindig a benne rejlő szimbolikában találhatjuk meg.

Ami a legfontosabb, hogy figyeljünk oda egymásra. Sokszor elég egy apró gesztus, egy kis figyelmesség, hogy a gondolat célba érjen. Egy szép virágcsokor egy személyre szóló üzenettel az egyik legszebb módja annak, hogy kifejezzük érzelmeinket – hálánkat, tiszteletünket, figyelmünket vagy részvétünket – a másik személy iránt.

Miért fontos, hogy időben fel legyen szerelve a téli gumi? Előző cikk Miért fontos, hogy időben fel legyen szerelve a téli gumi?